Home > Uncategorized > Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World

Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World

Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World

1. Change yourself. “You must be the change you want to see in the world. As human beings, our greatness lies not so much in being able to remake the world – that is the myth of the atomic age – as in being able to remake ourselves.”2. You are in control. “Nobody can hurt me without my permission.”

3. Forgive and let it go. “The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong. An eye for eye only ends up making the whole world blind.”

4. Without action you aren’t going anywhere. “An ounce of practice is worth more than tons of preaching.”

5. Take care of this moment. “I do not want to foresee the future. I am concerned with taking care of the present. God has given me no control over the moment following.”

6. Everyone is human. “I claim to be a simple individual liable to err like any other fellow mortal. I own, however, that I have humility enough to confess my errors and to retrace my steps. “It is unwise to be too sure of one’s own wisdom. It is healthy to be reminded that the strongest might weaken and the wisest might err.”

7. Persist. “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

8. See the good in people and help them. “I look only to the good qualities of men. Not being faultless myself, I won’t presume to probe into the faults of others. “Man becomes great exactly in the degree in which he works for the welfare of his fellow-men. I suppose leadership at one time meant muscles; but today it means getting along with people.”

9. Be congruent, be authentic, be your true self. “Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony. Always aim at complete harmony of thought and word and deed. Always aim at purifying your thoughts and everything will be well.”

10. Continue to grow and evolve. “Constant development is the law of life, and a man who always tries to maintain his dogmas in order to appear consistent drives himself into a false position.”

Bản dịch của XT. Đây là bản dịch gốc của XT, bản bên HM là lão TC đã biên tập theo ý lão rồi 🙂

10 nguyên tắc vàng  để thay đổi thế giới của Gandhi

1.Thay đổi bản thân
Muốn thế giới thay đổi, mình phải thay đổi trước làm gương. Tính vĩ đại của loài người là khả năng thay đổi bản thân, chứ không phải thay đổi thế giới.

2. Tự chủ hoàn toàn.
Không ai được quyền làm thương tổn tôi, nếu tôi không cho phép.
3. Tha thứ
Kẻ yếu thì mãi không nguôi. Tha thứ là phẩm chất của kẻ mạnh. Ăn miếng trả miếng thì có ngày thế giới này chẳng còn miếng nào (nguyên văn: nó lấy mắt mày mày lột lại mắt nó thì cả thế gian rốt cuộc sẽ mù hết)
4. Không hành động sẽ không có kết quả.
Một mẩu hành động thì vẫn hơn chán vạn một mớ giáo điều.
5.Hiện tại chính là thực tại
Tôi không muốn nhìn thấy trước tương lai. Tôi muốn tập trung hơn cho những gì đang xảy ra. Thượng Đế không cho tôi quyền năng nào để kiểm soát những gì sẽ đến.
6.Chúng ta, ai cũng là người
Tôi chỉ là một người bình thường mà cũng có thể mắc lỗi như bao con người bình thường khác. Tuy nhiên, tính người trong tôi đủ để khi có lỗi thì thừa nhận và sẵn lòng tìm căn nguyên của những lỗi lầm đó.
Thật không khôn ngoan khi quá tin tưởng vào trí tuệ của một ai đó. Hãy luôn nhớ rằng, kẻ mạnh cũng có lúc yếu và người khôn cũng có khi nhầm lẫn.
7.Kiên trì
Ban đầu họ lờ ta đi, tiếp đến họ cười nhạo ta, sau đó họ đàn áp ta và rốt cuộc ta là người chiến thắng.
8. Nhìn nhận điểm tốt của người khác và giúp đỡ họ
Tôi cố tìm ra những  ưu điểm của những người xung quanh . Bản thân cũng không hoàn hảo, tôi không cố tìm khiếm khuyết của người khác. Tiền đồ của một người phụ thuộc nhiều vào cách anh ta cư xử với đồng loại. Có một thời, người ta lãnh đạo bằng sức mạnh nhưng ngày nay, tôi nghĩ lãnh đạo là hòa đồng và quan tâm.
9. Hãy là chính mình
Hạnh phúc là khi những gì ta nói, ta làm hài hòa với những gì ta suy nghĩ. Luôn cố nhất quán trong suy nghĩ, lời nói và hành động. Nghĩ hướng thiện và mọi thứ sẽ tốt đẹp.
10. Không ngừng phát triển
Vận động và phát triển là qui luật của muôn đời. Thật sai lầm nếu cứ níu kéo những giá trị giáo diều, duy ý chí.

Advertisements
Categories: Uncategorized
 1. HOA HONG_SG
  29/11/2012 at 11:22 pm

  10 chữ vàng của HH ngoài hay mà còn hài hơn cả 10 nguyên tắc vàng của thánh Gandhi nữa đó bác 😉 😆

  Hoa Hồng luôn luôn lắng nghe, luôn luôn không hiểu 😛
  (HH xin lỗi thánh Gandhi, HH chỉ hài cho vui thôi, HH không có ý định chế diểu Thánh )

  Like

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: